Temat na upały – najpiękniejsze lodziarnie świata
09-06-2019Od kilku dni termometry w Polsce wskazują prawdziwie letnie temperatury. Jednym z najbardziej znanych, a już z pewnością najsłodszym sposobem radzenia sobie z upałami jest konsumpcja lodów. Podpowiadamy Państwu, gdzie znajdują się lodziarnie, obok których nikt nie przejdzie obojętnie. Wszak wiadomo, że ulubionymi lodowymi smakołykami najlepiej rozkoszować się w smakowicie urządzonym wnętrzu.
Minimalistyczne, cukierkowe wnętrze lodziarni w Mielcu
Prezentację rozpoczynamy od mieleckiej lodziarni, która została okrzyknięta jedną z najlepszych lodziarni świata przez prestiżowy magazyn Wallpaper. Oryginalny, pastelowy wygląd miejsca to zasługa pracowni Pigalopus: Malwiny Borowiec i Karoliny Chodur. Miętowa lada chłodnicza, półka na dodatki do lodów i kafelki tego samego koloru zestawione zostały z odrobiną bladego różu, bieli i ciemnego turkusu płytek podłogowych. Nietuzinkowy charakter nowej filii działającej od 31 lat lodziarni „Dudek” dopełniają holograficzne naklejki w kształcie confetti, dzięki którym światło wpadające do lokalu odbija się i tworzy „zajączki”, co daje ciekawe efekty na ścianach. Mimo niewielkiego metrażu lodziarni wygospodarowano przestrzeń na stół i stołki barowe. Jest również ławeczka przed budynkiem, a także ogródek letni.
[article_gallery id=1]
Lodziarnia Dudek, Mielec, Polska
https://www.facebook.com/lodydudek/
„Instagramowa” lodziarnia w centrum Londynu
Sufity w kształcie chmur i lekkie neony to tylko niektóre z elementów wykorzystanych przez studio FormRoom do stworzenia pierwszej przestrzeni handlowej marki, która stała się popularna dzięki zwariowanej ofercie lodów. Główną inspiracją dla wnętrza Milk Train był klasyczny brytyjski pociąg parowy, dlatego lodowe menu jest wydrukowane na czarnych tablicach z białymi literami, które wyglądają jak typowe tablice rozdzielcze z klapami pokazujące czasy odjazdów pociągów na stacji, a kabiny z numerami siedzeń, podobnie jak platformy kolejowe, zostały pokryte bladoniebieską skórą. Uzupełnieniem całości są panele z matowego szkła, które zostały zainstalowane na elewacji frontowej sklepu i mają przypominać mgliste okna, przez które podróżni podziwiają mijane krajobrazy.
[article_gallery id=2]
Milk Train, Covent Garden, Londyn, Wielka Brytania
https://www.facebook.com/milktraincafe
Fotografie autorstwa Paula Lewisa
Perfekcja, wyrafinowanie, luksus
Zabytkowa mediolańska cukiernia otworzyła swoje podwoje w 1824 roku i od tego czasu znajduje się na czele wyjątkowo urodziwych lokali serwujących pyszne lody i pięknie zdobione ciastka. Jej punkty znajdą Państwo zarówno w pierwotnej lokalizacji przy Santa Maria alla Porta, jak i przy młodszych adresach: Via Monte Napoleone 9 (tę polecamy szczególnie!) oraz w Gallerii Vittorio Emanuele II. Cukiernie, których większościowym udziałowcem w 2014 roku została PRADA znane są pasji do perfekcji, wyrafinowania i dbałości o jakość słodkich przysmaków.
[article_gallery id=3]
Pasticceria Marchessi, Mediolan, Włochy
https://www.facebook.com/Marchesi1824/
Słońce St. Tropez na warszawskim Powiślu
Inspirację dla nowo powstałej lodziarni Lukullus stanowiły słońce St. Tropez, estetyka lat 80. i 90., prace Carlo Scarpy oraz twórczość designerów z grupy Memphis. Jest odważnie, energetycznie i kolorowo! Od wejścia przywita Państwa szalone połączenie złotych palm, różu, mięty, lastryko i wszechobecnych luster oraz menu składające się z rzemieślniczych lodów w autorskich smakach (polecamy te z róży damasceńskiej i świeżych malin!) oraz wyselekcjonowanych ciastek Lukullusa.
Soczysta sesja zdjęciowa od Tomo Yarmusha jest pięknym dopełnieniem doświadczania tego fascynującego miejsca.
[article_gallery id=4]
Lukullus w Saint Tropez, Warszawa, Polska
https://www.facebook.com/cukiernialukullus/
Niezwykłe kanapki lodowe
Świeże wnętrze lodziarnio-kawiarni Parlor jest dziełem obiecujących młodych architektów Lenki Míkovej i Markéta Bromová. Ten pełen zabytkowych znalezisk, unikatowych lamp ze szkła i miedzi oraz wszechobecnej zieleni lokal zlokalizowany jest w samym sercu modnej dzielnicy biznesowej Karlín i oferuje osiem różnych smaków ciastek, 12 różnych rodzajów lodów i osiem rodzajów dodatków, co daje ponad 6000 różnych kombinacji smakowych!
[article_gallery id=5]
Parlor, Praga, Czechy
https://www.facebook.com/parlorcafe/
Miłość do eksperymentowania
Sweet Salvation zrodziło się z miłości do eksperymentowania. Ta mała lodziarnia ma na celu połączenie konceptualnego myślenia oraz wysokiej jakości składników i produktów w celu stworzenia czegoś, co smakiem nie przypomina niczego, co kiedykolwiek Państwo widzieli i jedli. Za wygląd pierwszego sklepu marki zlokalizowanego poza granicami Kanady odpowiedzialna jest pochodząca z Toronto firma projektowa Navigate Design.
[article_gallery id=6]
Sweet Salvation, Dubaj, Zjednoczone Emiraty Arabskie